Bakı ş. Həsən Əliyev küç. 4 - Falez Plaza | 5-ci mərtəbə +994 55 208 86 79

Türkiyədə tibb təhsili üzrə ən yaxşı universitetlər

Marmara Group > Blog > Türkiyədə tibb təhsili üzrə ən yaxşı universitetlər

Türkiyədə tibb təhsili bakalavr səviyyəsində verilən 6 illik proqramdır. Türkiyədə tibb fakültələri ümumiyyətlə dövlət universitetlərinin nəzdində fəaliyyət göstərir. Tibb təhsili tələbələrə klinik təcrübə ilə yanaşı, səhiyyə sektorunda təcrübə əldə etmək üçün nəzəri biliklər vermək məqsədi daşıyır.

Türkiyədə tibb fakültələrinə qəbul üçün hər il Ali Təhsil Qurumları İmtahanı (YKS) adlı mərkəzi imtahan keçirilir. Bu imtahan tibb fakültəsi kimi sağlamlıq sahələrində təhsil almaq istəyən tələbələr üçün keçərlidir. İmtahanda müvəffəqiyyət qazanan tələbələr üstünlük verdikləri universitetlərin tibb fakültələrinə yerləşdirilir.

Tibb təhsili adətən iki termindən ibarətdir: əsas tibb elmləri və klinik rotasiya. Əsas tibb elmləri dövrü adətən ilk 3 il davam edən nəzəri kurslardan ibarətdir. Anatomiya, fiziologiya, biokimya, farmakologiya kimi kurslar keçirilir. Bu müddət ərzində tələbələr əsas tibbi biliklərə yiyələnir, tibbi terminologiyanı öyrənirlər.

Sonra tələbələr klinik rotasiyaya başlayırlar. Bu müddət ərzində onlar müxtəlif klinik şöbələrdə internatura keçir və xəstələrlə birbaşa təmasda olurlar. Bu klinik rotasiyalar ümumi cərrahiyyə, daxili xəstəliklər, pediatriya, mamalıq, nevrologiya, psixiatriya kimi müxtəlif tibbi fənləri əhatə edir. Bu prosesdə tələbələr xəstələri müayinə edir, diaqnostik bacarıqlarını inkişaf etdirir və tibbi müalicə proseslərində iştirak edirlər.

Tibb fakültələri tələbələrə tədqiqat imkanları da təklif edir. Tələbələr elmi tədqiqatlarda iştirak edə, məqalələr dərc edə və tibbdə yeniliklərə töhfə verə bilərlər. Bundan əlavə, tələbələr məzuniyyətdən əvvəl ixtisas seçimlərini araşdırmaq üçün rotasiyalar zamanı müxtəlif klinik sahələrdə təcrübə qazana bilərlər.

Tibb fakültələrində tədris dili ümumiyyətlə türkcədir. Bununla belə, bəzi universitetlər ingilis dilində tibbi proqramlar da təklif edirlər, bu proqramlara müraciət edən tələbələrin ingilis dili biliyi sənədləşdirilmiş olmalıdır.

Türkiyədə tibb təhsili verən çoxlu universitetlər var. Bu universitetlər arasında möhkəm akademik heyəti, müasir tibb məktəbləri və tibbi tədqiqat obyektləri ilə seçilən ən yaxşı universitetlərdən bəziləri aşağıda verilmişdir:

Hacettepe Universiteti

Ankarada yerləşən Hacettepe Universiteti Türkiyənin ən prestijli tibb fakültələrindən birinə malikdir. Tibb Fakültəsi beynəlxalq səviyyədə tanınmış professorlardan ibarət akademik heyətə malikdir və tibbin bir çox sahələrində ixtisas proqramları təklif edir. Bundan əlavə, Hacettepe Universiteti Xəstəxanası Türkiyənin ən böyük və müasir səhiyyə ocaqlarından biridir.

İstanbul Universiteti

İstanbul Universiteti Türkiyənin ən qədim və ən hörmətli universitetlərindən biridir. Tibb Fakültəsi uzun bir tarixə malikdir və geniş ixtisaslar təklif edir. İstanbul Universiteti tibb təhsili sahəsində güclü akademik keçmişi və klinik imkanları ilə tanınır.

Ankara Universiteti

Ankara Universiteti Tibb Fakültəsi Türkiyənin ən qədim tibb fakültələrindən biridir və uzun bir tarixə malikdir. Yaxşı təchiz olunmuş laboratoriyaları, tədqiqat mərkəzləri və klinikaları ilə diqqət çəkən bir qurumdur. Ankara Universiteti Tibb Fakültəsi tələbələrə geniş çeşiddə tibb təhsili və bir çox ixtisaslar üzrə təhsil imkanları təklif edir.

Dokuz Eylül Universiteti

Əsas kampusu İzmirdə olan Dokuz Eylül Universiteti Tibb Fakültəsi güclü tibb təhsili təklif edən digər mühüm qurumdur. Müasir laboratoriyaları və xəstəxanaları ilə tələbələrə praktiki və klinik təcrübələr təqdim edir. Bundan əlavə, geniş ixtisas seçimləri təklif edən bir çox klinik filial var.

Ege Universiteti

İzmirdəki Ege Universiteti Tibb Fakültəsi hərtərəfli tibb təhsili verən əhəmiyyətli bir qurumdur. Güclü akademik heyəti və müasir tibbi tədqiqat mərkəzləri ilə tələbələrə geniş ixtisas seçimləri təklif edir. Eyni zamanda Ege Universiteti Xəstəxanası tələbələrə praktiki təhsil imkanları təmin edən istinad sağlamlıq müəssisəsidir.

Rəy Bildirin